happiness

geluk

Gister had ik een mooi gesprek met iemand. Het ging vooral over mijn eigen ontwikkeling en hoe ik daar weer een stap verder in kan zetten. Spannend vind ik dat, maar ik kijk er ook naar uit. Ik ben nooit klaar met leren, met inzicht krijgen. Dus ik vind het heel fijn om daar met iemand over te praten en visies te delen.

We kwamen op het onderwerp ‘gelukkig zijn’. We willen het allemaal, maar het lijkt een onhaalbaar streven. Hoe kan dat toch?

toekomst

We koppelen ons geluk vaak aan iets wat nog moet gaan gebeuren, in de toekomst. Bijvoorbeeld: wanneer ik 10 kilo afgevallen ben, dan ben ik wél gelukkig. Wanneer ik mijn baan op kan zeggen en voor mezelf kan beginnen, dán ben ik gelukkig. Wanneer ik weer een fijne liefde in mijn leven heb, dan kan ik weer gelukkig zijn. Wanneer ik genoeg geld heb, dan pas ervaar ik ultiem geluk!

Daar heb je meteen het probleem: je zegt er namelijk mee dat je nú niet gelukkig bent. Dat het afhangt van iets (of soms zelfs van iemand) anders. Dat het op dit moment niet goed genoeg is. Als ik het heel zwart-wit maak: het maakt je ontevreden over je eigen leven.

nu

Terugkijkend of vooruitblikkend, beiden zorgen niet voor geluk. Geluk kun je alleen maar ervaren; hier, nu, op dit moment. Het is zelfs het enige dat er is, NU! Alle dingen die gebeurd zijn, liggen in het verleden, die zijn geweest. De dingen in de toekomst staan nog te gebeuren. Je weet nooit hoe of wanneer. Het enige dat je zeker weet is nu.

Wat dit te maken heeft met geluk?! Alles! Wanneer je dankbaar kunt zijn met NU, met wie je bent, met wat je allemaal al hebt bereikt en met hoe je op dit moment in het leven staat, dan ervaar je geluk. Heb geen oordeel, maar wees je ervan bewust.

Het leven is niet zomaar iets! Het is prachtig, mét alle moeilijke, lelijke en nare dingen erbij. Alle ervaringen, alle dingen die gebeurd zijn, ze hebben je gebracht waar je nu bent. Het heeft jou gevormd tot wie je bent: een mooi en uniek mens. Dat is toch iets om dankbaar voor te zijn?!

all we have is now

Met deze tekst open ik mijn site. Voor mij valt het nu allemaal nog meer op z’n plek. Ik was me al bewust van de kracht van dankbaarheid. Ik ben begin deze maand ook weer begonnen met het vullen van mijn eigen _happy jar. Dat waar je je aandacht op richt groeit, dus richt je alsjeblieft op alle kleine, fijne en mooie dingen. Sta er dagelijks even bij stil, schrijf ze op, hoe klein ook. Stap uit de ratrace en word je bewust van NU en dan…. kun je je zomaar ineens gelukkig voelen.

Mijn nieuwste blog automatisch in je mail?

Vul hieronder je naam en email-adres in en ontvang de blogs automatisch in je mailbox!

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Inspirerend? Deel dit bericht!

Laat een reactie achter